Pagina's

15 juni 2014

Bezoek Vaupel & Heilenbeck

Gisteren ging de reis naar Wuppertal in Duitsland. Wuppertal is van oudsher een textielstad en ligt aan de rivier de Wupper. Wat bijzonder is aan Wuppertal is de "Schwebebahn", maar deze was uitgerekend dit weekend buiten gebruik!

Doel van onze reis was een bezoekje aan Vaupel & Heilenbeck, het bedrijf wat het linnenband (van o.a. de Randjes per Week)  produceert. Wat een heerlijk kneuterig, ouderwets, ambachtelijk familiebedrijf!
In deze ogenschijnlijk gewone straat, met gewone huizen, is de fabriek gevestigd.
De niet zo grote ruimte staat helemaal vol met weefgetouwen. (Je kunt er net tussendoor lopen). Allemaal ruim 80 jaar oud en "gered" van de vergane textielindustrie in het Wuppertal.

We kregen een rondleiding van "Der Meister". Deze man bestiert al 27 jaar met maar 2 andere mensen de fabriek.


video


Op de grote weefgetouwen worden tegelijkertijd meerdere banden geweven.video

Voor sommige patronen worden een soort "ponskaarten" gebruikt (vergelijkbaar met een draaiorgel).Zelfs de kleine klosjes linnendraad voor in de spoelen, worden zelf overgespoeld van grote klossen.


 Er gaat ook weleens iets mis...

Hier worden de kettingdraden op grote klossen gespoeld. Voor 200 meter band is 220 meter ketting nodig.


Deze oude machine werd vroeger met de hand gedraaid, maar is eenvoudig voorzien van een motortje.
Op deze "moderne" machines wordt het Aidaband geweven.Op een andere locatie is het magazijn en zijn de kantoren gevestigd.


En in de gangen zijn allemaal gezellige hoekjes gecreëerd met borduurwerken op linnenband. Wat een mogelijkheden zijn er hè?26 opmerkingen:

Marja zei

Wat leuk om eens te ziens hoe het allemaal gemaakt wordt!,, zo te zien kan je nog wel het een en ander bestellen bij deze kleine firma!
Al met al een leuk informatief weekend, groetjes Mar

Ineke zei

Oh Simone, wat een prachtige foto's, zelfs ik zou me er daar op mijn plek voelen! Wat mooi en interessant!

Liefs, Ineke

Petra Gerritsen zei

super LEUK en erg interessant :-) !

Cornelia de Brabander zei

Prachtige foto's! Ik heb er erg van genoten :)

quilting Jeannet zei

Mijn ambachtelijke weefhart springt open bij het zien van zoveel moois!

Annelies zei

Familiebedrijven, zeer belangrijk voor de economie. Dank voor je uitgebreide verslag. Ik geniet er erg van.

Anoniem zei

Bedankt voor het mooie verslag, ik heb er van genoten .
groeten Binta

Anoniem zei

Geweldig, dat je daar een rondleiding hebt gehad. Helemaal mooi dat je ons laat meegenieten met die mooie foto,s. Zoals ik het kan inschatten heb je ook weer veel inspiratie opgedaan daar.
Gr. Nardy

gerardenhennie zei

wat mooi en leuke ervaring denk ik zo fijn dat je ons mee laat genieten
fijn weekend nog
groetjes Hennie Schrama

ikke zei

Interessant verslag.
Langs het verslag zag ik een mooi kantje. Wist u dat er in Horst Nrd-Limburg een museum is in de voormalige Zuid Nederlandse Kantfabriek. Daar staan nog klosmachines die tijdens de openingstijden worden aangezet om te laten zien hoe kant machinaal gemaakt wordt.Ook het kantje op uw site wordt daar nog gemaakt.
Groetjes, Karin Janssen

Lous Reesink zei

Mooi verslag, leuk om te zien!

Yolanda zei

Kind wat een super leuke ervaring en wat zal je hoofd nu borrelen van de ideeen. Gaaf hoor om al die machine´s zo aan het werk te zien en dan in het magazijn het eind product te zien.
Bedankt dat je ons mee hebt laten genieten.....

miekenoor zei

Geweldig dat dit niet verloren is gegaan, wat prachtig om te zien!

Anne zei

Wat leuk, een kijkje achter de schermen bij dit bedrijf. Bij ons in de buurt, in Geldrop, is een weverijmuseum gevestigd. Wij hadden laatst daar een rondleiding en toen werden alle weefgetouwen, van antiek tot modern allemaal gedemonstreerd. Deze demonstraties werden verzorgd door oud-werknemers van de fabriek. Echt heel leuk en interessant om dit te zien. Misschien een gezellig uitje naar het "diepe zuiden".

Renée zei

Wat moet je genoten hebben! Dank je wel voor het verslag en de prachtige foto's. Bijzonder dat dit bewaard gebleven is.

Mirjam zei

Bedankt voor de de leuke rondleiding

Guusje, zei

Wat mooi om te zien wat zul je genoten hebben .

Marga Boot zei

Schitterende reportage! Daar voel je je als een klein kind in een snoepjesfabriek. Wat prachtig allemaal en geweldig, dat jij daar mocht komen om alles te bekijken en op de foto te zetten. Ik heb genoten en dank je voor het meegenieten!

Groetjes, Marga

Marguerite zei

Prachtige foto's. Vind dit soort fabrieken altijd zo knap gemaakt. Hoe verzin je zulke machines? En dan laat je ook nog een rendier in nachtpon zien met een hartje aan zijn of haar gewei. Ik ben flieft.
Groetjes Marguerite

Anoniem zei

In Duitsland had men veel van deze fabrieken maar mijn moeder heeft daar in de jaren veertig in moeten werken en heb daarom moeite om er naar te gaan kijken.

Pouwla zei

Heel mooi om te zien Simone! Dak je wel voor deze rondleideing!
Liefs Pouwla.

Margriet Hof zei

Wat een indrukwekkend en informatief verslag. Heel leuk om te zien waar het band vandaan komt. Vorige maand was ik in het Textielmuseum in Tilburg, daar staan ook zulke machines. Dank voor al deze foto's!
Margriet

Irene Pieters zei

Wat zit daar nog een kennis bij dat familiebedrijf! Super, dat deze machines gered zijn en nu nog zulke mooie dingen maken. Zoiets mag toch niet verloren gaan...

Rita Janssen zei

Mooi verslag, dit wist ik niet dat je daar het fabriekje nog kon vinden. Leuk en interessant zo'n rondleiding, zeker als het over je hobby gaat :-)
Grtjes, rita.

Annelein zei

Wat een leuk verslag.

myriam zei

hoi ben je ook al eens bij de kantfabriek in horst geweest is ook interessant zie je ongeveer de zelfde techniek van weven